Sidor

Etiketter

Sökning

Translation

Creative commons

Creative Commons License
Tors digitala portfolio by Tor is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Sweden License.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

onsdag 20 mars 2013

Lego mindstorms dagbok del 3

Nu skulle man få sin robot att köra i en fyrkant, eller mer exakt en kvadrat. Först så skulle man följa deras instruktioner och efter det så skulle man göra ändringar i deras inställningar för att få den att köra så rakt och exakt som möjligt. När jag hade ställt in den enligt inställningarna så körde den hyfsat bra, men inte perfekt. När jag skulle göra ändringarna så gjorde jag inte så många ändringar, jag ändrade bara varaktigheten från 170 grader till 180 grader. Det fungerade okej, men jag försökte att försöka mig fram till något närmare att vara exakt men jag kom aldrig närmare än så.


Här är en film om hur lego roboten kör efter att jag har ställt in den enligt inställningarna.





Såhär gick det när jag hade gjort min lilla ändring. Jag körde så en special matta med en kvadrat utsatt för att man skulle kunna se hur bra den körde i förhållande till en kvadrat.

Här är några tips:

1. Alla robotar kör inte exakt samma i samma inställningar så den kanske inte kör exakt så som du skulle tro. Därför kan också olika inställningar i olika robotar leda fram till samma resultat.

2. Använd mattan så du ser bättre hur den kör jämfört med en kvadrat.

3. Hjulet på baksidan ska helst sitta rakt för ett bättre resultat, det kan vara lätt att glömma bort om det hjulet (det finns utsatt vart man ska lägga hjulen när man startar).

4. Ifall man är mer än en i gruppen så ska alla försöka lära sig hur man gör för att förberedda sig inför provet.









Sä här såg det ut efter att jag hade gjort min lilla ändring och innan jag hade gjort den så stod det bara 170 grader på varaktighet istället för 180.




Lego mindstorms robot dagbok del 2

Idag så skulle vi ta och rädda en lego figur med keps. Vi skulle använda den information vi lärde oss från den förra NO lektionen. Vi skulle då lära oss saker som skulle hjälpa oss för att få den att köra ett visst mått och vi var delade in i grupper i två eller tre. Man skulle sen i nästa lektion (denna) få den att köra det måttet vilket var 143 cm. Ja, inte exakt 143 cm, men så nära som möjligt för att det stod en lego gubbe där som man inte skulle krocka med och välta ner. Man skulle istället komma så nära som möjligt. Så man kan säga att det var en "risk and reward" uppgift vi fick. Man fick inte prova att köra sin lego mindstorm robot med måtten och lego figuren innan det var dags att köra den. När vi skulle köra så kom vår lego robot med nummer 7 lite för långt. Roboten välte inte bara ner lego gubben, utan fortsatt en bit och körde på honom. Vilken bra räddningspatrull vi var! Vi körde 27 cm för mycket, så 143+27=170 cm. Vi fick den att köra 170 cm (lego gubben borde ha stått på 170,2 cm!). Men det var vi som mördade lego gubben mest. Jag tror att felet vi gjorde var att vi hade för hög hastighet. Men vi rättar till våras misstag och försöker igen. Vi lyckades bättre då. Vi kanske kan rädda lego gubbar med keps ändån.

Här är filmen då vi försöker igen och det bästa vi lyckas med.


Här är några tips:

1. Försök att ta reda på hur lång den kommer beroende på olika inställningar i programmet som man kan använda för att räkna fram hur man ska komma så nära lego figuren som möjligt.

2. Alla robotar kommer inte att komma exakt lika långt på samma inställningar, så använd alltid samma robot. Därför är det också bra att komma ihåg att stänga av den och sätta den på laddning så den inte får slut på batteri heller.

3. Var beredd på att avståndet kan vara hur långt som helst.

4. Sätt den rak och ha hjulet på baksidan rak ifall den kör rakt, annars så ska man sätta den så att den snett kommer fram till lego figuren rätt ändån.

5. Se till så att alla i gruppen lär sig hur man gör inställningarna för att alla ska kunna det i provet och läraren väljer en i gruppen att ställa in den, så det är bra ifall alla vet hur man gör.

tisdag 19 mars 2013

Interview odd jobs: Furniture tester

Here are the questions that I would ask to a furniture tester:

1. Have you been working hard lately?

2. How long have you worked as testing furniture? What is best about it? Can you tell me how you got that job?

3. Is there any special couch, bed or anything that you really liked?

4. How much do you make? Do you earn enough from this job, or is it a part-time job?

5. What made you think that being a furniture tester was the job for you?

6. Did you know being a furniture tester was a job before you became one? Was it the job you wanted when you were growing up? Or did you have an other job as your goal?

7. Do you have a family, if you do what do they think about you working as a furniture tester?

8. Don’t you think that it can get boring after a while? There’s no excitment or anything like that. Just testing furniture.

9. Do you ever need to use your skills you get from your job in your free-time? How much free-time do you get anyways?

10. Have you worked as anything else before you became a furniture tester?



My Dream Job



Here's a link to my story bird that's about my dream job:
My dream job storybird

fredag 15 mars 2013

Lego Mindstorms dagbok

Vi har laddat ner ett program som heter Mindstorms NXT som vi ska använda för att få en lego robot att röra sig på olika sätt. Först så skulle man få den att bara kör rakt fram och sedan så skulle den köra fram igen, men också snurra två varav. Den kunskapen kanske inte räcker så långt i den långa rundan men är en bra början. Det tycker jag i alla fall och man kan nog använda det för att lista ut andra saker med robotarna.

Jag förstod först inte vad man skulle göra för att få den att snurra, jag råkade lägga in så att den skulle göra så att den skulle göra om allt igen och trodde att det var det man skulle ha för att få den att snurra. Men sedan när jag fick hjälp så gick det bättre. Programmet var annars lättare än jag förväntade mig förutom det.

Ändringarna som jag gjorde från när jag gjorde att den bara åkte rakt fram till att också snurra 2 varv var att jag la till en till kör låda och ändrade från 1 i rotation till 4. Jag prövade först med 3 men det var lite för kort, så jag prövade 4 som fungerade rätt så bra. Jag vill dock inte säga att det var exakt. Men ni kan titta på filmen och avgöra hur nära det var att vara 2 varv. Jag ändrade också styrningen till max åt vänster i stället för att ha den i mitteln.







Såhär såg det ut i programmet för de 2 olika rörelserna.





Tips:

1. Alla robotar kör inte exakt lika mycket i samma inställningar.

2. Om man jobbar med andra så ska man försöka vara med och lära sig hur man gör så man vet inför  provet.

3. Tänk på att det inte bara är självaste roboten och det tekniska som är viktigt, utan även dagboken.

4. Man får ofta pröva sig fram så ge inte upp.

5. Ta gärna filmer och sådant så att ens dagbok blir tydligare.