Utförande: Jag har haft en vecka där jag gjort minst en vegetarisk måltid varje dag. De som var med i genomförandet med att äta vegetarisk mat var jag, min mor och min syster (min far var inte med för att mina föräldrar är skilda och jag var hos min mor under veckan).
Syfte: Syftet med denna undersökning är att jag gör minst en måltid som är vegetarisk varje dag under en vecka för att spara på miljön. För att snabbt sammanfatta varför vegetariskt är bättre från miljöns perspektiv så är det bättre för att det krävs mycket energi för att producera det till exempel behövs det 10 kilon växtprotein för att framställa 1 kilo nötkött och det vore därför bättre för miljön att äta 1 kilo växtprotein 10 gånger än att äta 1 kilo kött (tänk på att djuren som bönder uppföder för att bli slaktade, till exempel en ko, måste äta en åker flera gånger innan de slaktas och efter alla gånger som de har ätit åkern har det sammanlagd ätit mer energi än man får ut ur dem). Andra anledningar till att kött kan vara dåligt för miljön är att det finns djur (till exempel kor) som släpper ut stora mängder metan under sin livstid, de måste fraktas från bondgården till ett slakteri, till en affär och ofta har de som köper köttet kört dit och måste sedan köra hem och ofta är kött transporterat hit från andra länder.
Andra fördelar med att äta vegetariskt:
-Att äta för mycket kött är dåligt för hälsan och de flesta skulle må bättre om de åt mindre. Om man äter för mycket kan det förekomma sådant som: cancer (tjocktarms och blindtarmscancer vilket drabbar drygt 6.000 människor per år. Kött gör chansen till cancer 4 gånger så stor), man dör i förtid av för hög mängd kött och ger en större risk till att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Därför är det hälsosammare att inte äta kött vid varje måltid ifall man byter ut det mot rätt varor. Vetenskap har även visat att vegetariskt kan bota vissa sjukdomar.
-Vegetariskt är oftast billigare än kött.
-Om man bryr sig om djur så är det bättre för dem om man inte stöder kötthandeln. Exempel på djur som behandlas illa som ska slaktas är att det är vanligt i Danmark (kan mycket väl vara andra länder som inte nämns i artikeln) att grisar behöver stå på varandra i stiorna av att det är för trångt i och med att bönderna vill hålla priset nere. Det är även så extremt trångt att de får sår på sig. Det är inte allt. Ungefär 90% av alla grisarna har skador på deras magsäck som beror på fel mat (enligt Ekot). 99% av alla grisar får sina svansar avklippta. Bönder och transportörer slår hårt på grisarna med plaströr för att de snabbare ska gå in i lastbilen för att åka till slakteriet bli slaktade. Grisarna blir slagna så hårt att slagen ger skador långt in i deras muskler. Detta är bara ett exempel på hur djuren kan ha det.
Våra åsikter om utförandet:
Vad jag tyckte: Jag hade inte några problem med att äta vegetariskt under veckan. Jag tänkte inte så mycket på att det var vegetariskt som jag åt. Jag tyckte även att jag började känna mig lite piggare efter ett par dagar, inte mycket men lite i alla fall och jag tror att det var för att jag inte åt lika mycket kött och innan jag påbörjade undersökningen åt mer än man behöver. Jag tror även att jag skulle börja känna mig piggare om jag skulle fortsätta äta vegetariskt så som jag gjorde under en längre tidsperiod.
Vad min mor tyckte: Hon tyckte om den vegetariska veckan.
Vad min syster tyckte: Hon blev hysterisk över att vi skulle äta vegetariskt och bara klagade över att hon hatar vegetariskt. Hon fixade även så att hon hade kött till en del av de vegetariska måltiderna som hon egentligen skulle äta helt vegetariskt. Hon tog inte att vi skulle äta vegetariskt så värst bra.
Resultat: Innan vi gjorde utförandet hade vi inte någon bestämd mängd av vegetariska måltider att äta, men nu efter denna veckan har vi infört att göra minst en vegetarisk måltid per vecka, gärna mer. Det är svårt att säga exakt hur mycket energi som sparades eftersom att jag inte skulle veta hur mycket kött som vi skulle äta och av vilket kött (olika slags av kött behöver olika mängder av energi för att bli redo för att slaktas), men enligt en av DNs artiklar (publicerad 2012-01-22) äter den genomsnittliga svensken 1,6 kg kött per vecka och eftersom att jag bara åt kött till en måltid (jag åt inte kött till frukost heller, vilket jag heller inte gjorde innan denna vegetariska veckan) så skulle jag tro att det skulle kunna vara ungefär hälften av den mängden som jag åt. Alltså skulle jag kunna tro att jag åt omkring 0.8 kg mindre kött än vanligt. För att göra det enklare säger vi att jag skulle äta nötkött hela veckan och det tar ca 10 kg att producera 1 kg och 10 gånger 0.8 är lika med 8 kg och eftersom att det inte bara var jag som var med i undersökningen (jag räknar inte med min syster eftersom att jag anser att det inte skulle vara helt rätt i och med att hon inte var noga med att äta vegetariskt) så jag adderar ihop 8 kg (mig) med ytterligare 8 kg (min mor) vilket blir 16 kg. Eftersom att det tar energi att producera vegetariskt, bara inte i närheten av lika stor mängd så ska ni tänka på att man måste subtrahera energin det tog att tillverka det vegetariska som vi hade istället för köttet om man ska vara exakt. Men jag skriver <16 kg som det jag har sparat i och med att jag inte har någon aning om hur mycket energi som det vegetariska som jag åt tog för att tillverka.
Slutsats: Jag har lyckats spara något som ungefär är <16 kg eftersom att när man ska producera kött måste djuret som man ska slakta sammanlagt äta mer energi under hela sin livstid än vad man får ut ur deras kött och därför är det miljövänligare att äta det som djuren skulle ha ätit istället för att äta dem och då inte ha bönderna uppföda lika många djur som tar mycket energi.
Källor:
http://www.vegetarian.se/Kottfolder.html
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/for-mycket-kott-bakom-manga-fall-av-cancer/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18486055.ab
http://www.expressen.se/nyheter/slar-grisar-med-plastror/
http://www.dn.se/nyheter/varlden/danska-grisar-misshandlas-svart%5C
Sidor
Sökning
Translation
Creative commons
Tors digitala portfolio by Tor is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Sweden License.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
onsdag 26 mars 2014
Miljöarbete resultat - en vegetarisk vecka undersökning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar