Sidor

Etiketter

Sökning

Translation

Creative commons

Creative Commons License
Tors digitala portfolio by Tor is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Sweden License.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

torsdag 6 mars 2014

Växthuseffekten, so text

Mitt so arbete om växthuseffekten


Växthuseffekten:

Det finns ett lager av luft runt omkring jordklotet som heter atmosfären. Meningen med den är att när solstrålar som kommer från solen har lätt  tagit sig igenom och träffat jordytan som då värms upp och sedan strålar en del utav värmen ut i rymden men mycket stannar i atmosfären. Det är till största delen koldioxid och vattenånga (ca 80% vattenånga) som håller kvar värmen. Alltså släpper de in ljus och värme men blockerar en del av värmen att lämna. Det är detta som är växthuseffekten. 

Koldioxid, vattenånga och andra gaser som är i atmosfären och hindrar värme från att lämna är växthusgaser. Det är tack vare att det finns växthusgaser i atmosfären att jorden är möjlig att bo på för oss människor så som vi är uppgjorda nu. Jordens medeltemperatur skulle vara minst 20° kallare än idag enligt NE.se och 35° kallare än den är nu enligt Gleerupslms (vet inte vilken som är mest pålitlig) om det inte vore för växthusgaserna.

Problemet med växthuseffekten:

Trots att man behöver växthuseffekten för att kunna leva så är det ett problem med att öka växthuseffekten. Det man gör som expanderar är oftast utsläppen av koldioxid genom förbränning av fossila bränslen som till exempel olja, kol och bensin, vi påverkar knappt mängden av vattenångan i atmosfären. Det som växthusgaserna man släpper ut gör är att atmosfären stärks så att mindre av värmestrålningarna lämnar och kan sedan till exempel träffa isar så de smälter och värmer vattnet, vilket i sin tur ökar jordens medeltemperatur. Detta kan få konsekvenser som dessa:

  • När isarna smälter stiger vattennivån för att isen omvandlas till vatten, då kan djur som till exempel isbjörnar förlora sina hem och den högre havsytan kan även bli översvämningar på länder där folk bor, en stor del av jordens befolkning bor i närheten av hav. Det finns till exempel glaciärer på Grönland och Antarktis som innehåller höga mängder av vatten
  • När det blir varmare så kan det ta död på odlingar i vissa delar av världen (ofta vid länder runt ekvatorn) på grund av att de dör utav torka och de förstörda skördarna kan leda till svältkatastrofer och det brukar vara stora befolkningar i länderna nära ekvatorn. Jag vill även tilläga att när växtligheten blivit torrare kan det bli vanligare med exempelvis skogsbränder.
  • Den ökade vattentemperaturen gör så att avdunstningen ökar vilket då leder kraftiga stormar samt cykloner.
  • Jag tror själv att konsekvenserna av förändringarna som sker skulle kunna ta och leda till fler krig som handlar om åkrar och ställen som har ett någorlunda bra klimat i framtiden. Jag är ingen mästare i ämnet, så jag kan mycket väl ha helt fel om detta.
  • (Detta har inget att göra med den globala uppvärmningen, men förbränningen av ickeförnybara energikällor tar på det begränsade mängden som finns).

Vad man kan göra åt problemet:

För att minska utsläppet av växthusgaser kan man göra såhär (jag har inte med alla sätt att minska det för att det finns massor av sätt och jag tror att man lätt kan själv räkna ut andra saker man kan göra):

-Man kan tänka på hur man transporterar sig, att till exempel gå eller cykla är ett bättre metod att ta sig någonstans än att köra bil ur miljöns synpunkt. Om man väl ska till exempel åka bil och andra ska också göra det kan man åka kollektivt så att båda inte behöver köra och släppa ut mer.
-Man kan skänka kläder, leksaker och så vidare till andra när de inte passar/man inte längre behöver dem så att de istället för att behöva köpa nya som kanske till exempel har blivit gjorda i en fabrik som släppt ut en massa växthusgaser.
-Man kan duscha kortare tid ifall man redan duschar mer än vad man behöver, eller sänka värmen (man måste värma upp vattnet).
-Man kan vara noga med att inte ta mer än vad man äter så att maten inte går åt spillo.
-Man kan vara noga med att stänga av sådant som datorer och sin tv istället för att lämna dem på standby.
-Ifall man äter lika mycket kött som den genomsnittliga svensken så borde man äta vegetariskt ibland i alla fall, det är inte bara bättre för hälsan, utan även också miljön.
-Om man inte ska långt, säg att man ska till en mataffär som ligger nära nog att gå till så borde man gå eller cykla dit istället för att ta bilen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar