Sidor

Etiketter

Sökning

Translation

Creative commons

Creative Commons License
Tors digitala portfolio by Tor is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Sweden License.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tisdag 22 oktober 2013

No jämställdhetsfrågor

16 personer har varit med i denna undersökningen.



Fråga 1:  Mellan vilka tror du att det finns mest orättvisa?
a) Könen 5 röster 33%
b) Hudfärgen 9 röster 60%
c) Religion 1 röst 7%

Slutsats: Jag tror att kön och hudfärg är det som flest tycker att det är störst orättvisa mellan är för att det är lättare att märka vilket hudfärg någon har eller vilket kön de är och svårare att se på en person om de är religiös i en speciell religion.

Fråga 2: Vilket år tror du att lagen där kvinnor ska ha rätt till att rösta infördes i Sverige?
a) 183 0 röster 0%
b) 1845 1 röst 6%
c) 1883 2 röster  13%
d) 1919 13 röster 81%

Slutsats: Jag tror att majoriteten valde 1919 för att de vet att det inte var för länge sedan som kvinnor fick rösträtt och 1919 var det senaste alternativet. Det kan också vara ett en del av dem visste det, för det är rätt svar.

Fråga 3: Hur mycket rättvisare tror du att samhället kommer att vara om ca 35-50 år från nu?
a) Mycket 2 röster 13%
b) Lite 12 75%
c) Inget 2 röster 13%
d) 0 röster 0%

Slutsats: Jag tror att lite fick flest röster för att samhället har från 35-50

år tillbaka fram till nu inte blivit jätte mycket rättvisare än då. Eftersom att samhället är rättvisare nu gör även så att det finns mindre att förbättra, fast det finns saker som kan förbättras, bara att det fanns mer då.

Fråga 4: Tror du att det finns en stor skillnad mellan människorna i olika folkslag, till exempel om folk med annorlunda hudfärg skiljer sig mycket från dig, förutom huden?


a) Ja 3 röster 19%
b) Nej 13 röster 81%

Slutsats: Jag är faktiskt inte säker på varför majoriteten svarade nej, för att om man till exempel tar religion så har de en annan tro än en själv och tycker att annat är rätt eller fel. Om man till exempel tar kön så blir de ofta uppföda på ett annat sätt och får annorlunda förväntningar.

Fråga 5: Tror du att samhället har stor påverkan på hur många pojkar och flickor blir? Till exempel vad de gillar och hur de vill visa sig?
a) Nej 1 röst 6%
b) Ja 15 röster 94%

Slutsats: Jag tror att de flesta valde ja var för att det ofta är så att man blir uppfödd på olika sätt beroende på könet. Till exempel så kanske man ger en bebis som är en kille kläder som oftast till exempel är blåa eller gröna och ger en tjej kläder som till exempel är rosa eller röda.

Fråga 6: Tror du att till exempel hudfärg eller kön har STOR betydelse om man söker jobb?
a) Ja 6 röster 38%
b) Nej 0 röster 0%
c) På vissa ställen 10 röster 63%

Slutsats: Jag tror att alla röstade antigen på ja eller på vissa ställen på grund av att det finns stora orättvisor när man söker jobb. Det kan bero på att till exempel en kvinna kan bli gravid och bli mamma ledig vilket är en stor förlust för företaget eftersom de ändån behöver ge henne lön. Det kan även bero på diskriminering av olika slag.

För att utveckla denna undersökningen hade jag kunnat ha med fler personer i den och i olika åldersgrupper (så att det går jämnt ut räknat med skillnaden på hur många det finns i alla åldersgrupper). Jag hade kunnat se till att antalet som jag hade med går jämnt ut med talet 100 för att det skulle bli exakt (för som ni såg så kunde det bli lite ojämnt, till exempel i vissa av frågorna så är 1 person 6% och i en annan så är 1 person 7%).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar