Sidor

Etiketter

Sökning

Translation

Creative commons

Creative Commons License
Tors digitala portfolio by Tor is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Sweden License.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

måndag 29 april 2013

So mänskliga rättigheter fördjupnings arbete om dödsstraff


Dödsstraff

Dödsstraff innebär att man straffas för något brott man har gjort med döden. Det kan till exempel vara med elektriska stolen eller injicering av gift. I de länder där man har dödsstraff så har man ofta det för att försöka avskräcka brottslingar, men det har visat sig att det inte fungerar. Under medeltiden så spred sig dödsstraffet mycket i västerlandet. Statsmarken ville med kraft bekämpa brottslighet.

År 1764 så började kampen mot dödsstraff när den italienska rättsfilosofen Cesare Beccaria hade gett ut sitt arbete som hette ”Deli delitti e delle pence” (”Om brott och straff”). Det sistnämnda enligt Cesare Beccaria var att ingen hade rätt att förfoga över en annans människas liv. Han skrev också om att dödsstraffet inte heller var tillräckligt starkt. Det var inte förrän den senare delen på 1800-talet då kampen mot att avskaffa dödsstraff fick  stor framgång. Det medförde att ett antal länder hade avskaffat dödsstraffet. 

Efter det andra världskriget så har flera försök gjort med FN:s hjälp att helt avskaffa dödsstraffet. De argument som man ofta använder i försöken för att avskaffa dödsstraff är ”dödsstraffets ineffekt som avskräckningsmedel”, dess olämplighet som samhällets skyddsmedel mot svåra brottslingar” och ”dess oåterkalleliga natur samt att det inte från vedergällningssynpunkt finns något skäl för att bibehålla straffet”.

Enligt organisation Amnesty Internationals årliga rapport så dog 527 personer i sammanlagt 23 länder av alla 58 som har kvar dödsstraffet år 2010. Men eftersom många länder inte offentliggör någon statistik så är de riktiga summan antagligen högre än så. De fem länderna där flest dör av dödsstraff är Kina, Iran, Nordkorea, Yemen och USA. I Europa så är det bara ett land som använder sig av dödsstraff. Det motsvarar Vitryssland. I Vitryssland så dog minst 3 människor av avrättning 2012

Under år 2012 så var det flera länder som återhämtade dödsstraffet efter att inte ha använt det för år. Der var Indien, Japan, Gambia och Pakistan. I Irak så blev det nästan en fördubbling av antalet dödsstraff. Det steg från 68 gånger till 129 gånger. Sammanlagt så var det 682 avrättningar 2012 plus ett okänt antal på grund av att vissa länder avrättar i hemlighet. Det är sannolikt att tusentals avrättningar inträffas i Kina varje år.

I Afrika så blir antalet länder med dödsstraff mindre. Men en stor händelse är att Gambia för första gången i nästan 30 år hade sin första avrättning.

Dessa är de 5 länder som har haft flest avrättningar 2011 och har gjort fler än resten av världen tillsammans:
  1. Kina (tusentals personer)
  2. Iran (minst 360 personer)
  3. Saudiarabien (minst 82 personer)
  4. Irak (minst 68 personer)
  5. USA (43 personer)

Lite om dödsstraff förr i tiden

För i tiden så uppfattades dödsstraff ofta som ett nöje och man kunde se en person dö av dödsstraff i anmäla platser. Avrättningsättet har skiftat på vilken tid det var och vart i världen som man befann sig. Ett exempel är att antikens greker använde gift, medan romarna korsfäste dem, störtade de dem utför klippor eller så kunde de också bränna dem på bål.

I det medeltida Europa var dödsstraffen ofta hängning, halshuggning, att bli bränd på bål, rådbråkning, stegling eller levnadsbegravning. Men så längre fram i tiden så avskaffades dödsstraffen som var ”bränna någon på bål”, ”rådbråkning”, ”stegling” och ”levnadsbegravning”. Man fick inte häller längre göra saker som att till exempel hugga av personens ena hand innan dödsstraffet.

Under andra världskriget så gasade tyskarna med giftgas så att ett stort antal människor dog. I USA har man i vissa av staterna använt sig av den elektriska stolen sedan 1880. 
Det har även varit dödsstraff genom tiderna då man ströp personen.

Den sista avrättningen i Sverige

Den 5:te januari 1910 så mördades kassörskan Victoria Hellsten på Gersells växlingskontor i Stockholm. Polisen kunde konstatera att mördaren hade handlat snabbt. Han klev in direkt efter att Victoria hade öppnat kontoret  och när hon vände sig om så krossade han hennes huvudskål med ett tungt och spetsigt föremål. Han hade kommit åt ett bytre av ungefär sextusen kronor, både i svensk valuta och utländsk.

Nyheten om det mordet spred sig snabbt i huvudstaden. Polisen fick ett tips från portier Richard Larsson på hotell Temperance som hade sett en av gästerna - J A Andersson som hade lämnat hotellet klockan 08.30 på morgonen och hade kommit tillbaka klockan 11.30. Andersson hade uppträtt misstänkt mot en av hotellets städerskor och försökte dölja något som såg ut att kunna vara sedlar. När han lämnade hotellet, något innan klockan 15.00 så hade han bett om att få lämna en väska där tills dagen därpå.

Ett par detektiver blev sända till hotellet och öppnade den kvarlämmade väskan. I den så fanns det, det mesta av stöldgodset. Det fanns även ett fotografi  samt prästbetyg för den välkände förbrytaren, före detta tapetseraren och kyparen Johan Alfred Andersson Ander, född 1873 i Ljusterö församling. Ander, flera gånger straffad för stöld och misshandel, hade uppgett för hotellpersonalen att han tänktefara till Vaxholm, där de grep Ander sovande i sin fars stuga. Mordvapnet hittades ett tag efter anhållandet. Det var en besmanvåg, en handvåg med havstång som var vanligt vid denna tid.

Två dagar efter mordet konfronterades med Victorias lik så nekade han att vara skyldig trots alla bevis.

Johan Alfred Andersson Ander dömdes den 14:de maj 1910 till döden av Stockholms rådhusrätt och Svea hovrätt fastställde domen den 1:ta juli samma år. Johan mottog domen lugnt. Han blev hängd som sin avrättning.

Trotts att Johan Alfred Andersson Ander var den sista personen i Sverige att bli avrättad, var han inte den sista att bli dömd till dödsstraff. Utan efter honom så blev änglamakerskan Hilda Nilsson dömd i juni 1917 av Helsingborgs rådhusrätt på grund av 8 stycken barnmord, men hon tag livet av sig själv innan hon skulle bli avrätten i sin cell,  men den sista som blev dömd till dödsstraff i Sverige var ledaren för den så kallade ryssligan, Mohammed Hadjetlaché Skaguatje för kidnappning och för att ha mördat tre ryska medborgare. Han blev dömd av Stockholms rådhusrätt. Straffet för avrättning omvandlades till livstids straffarbete vid nyåret 1929-1921 och Hadjetaché dog istället på Långholmen 1929.

Dödsstraffet avskaffades i Sverige den 3 juni 1921.

Olika slags dödsstraff genom länder och tiderna

Giftinjektion (även kallad för dödlig injektion): Det är den vanligaste avrättningsmetoden i nutid. Denna avrättningen går till på att den dömde blir fastspänd på en brits och får tre sprutor. Först så används det en spruta för att göra den dömde medvetslös. Den andra sprutan förlamar musklerna och upphör även andningen. Den sista sprutan används för att den ska få hjärtat att sluta pumpa blod. Denna metod av avrättning infördes i början av 1980-talet. Denna metod sägs vara den metod av avrättning som är minst smärtsam.

Arkebusering: Denna metod är vanligast i Kina, Japan, Thailand och Korea. Man binder den dömde vid både ögon och mun. I Thailand så får den dömde dessutom ta på sig en vit tröja med en måltavla på. Den dömde blir fastbunden vid en tråpåle som är nerslagen i marken. Framför personen som är dömd placeras en exekutionspluton som innehåller 5-10 soldater. Soldaterna siktar på personen och väntar på ett klartecken att få skjuta sitt skott. Det finns olika versioner av arkebusering. Här är några exempel: I Kina så sitter den dömda på knä och blir skjuten båkifrån i nacken av en soldat. I Nigeria har man infört en ny version som går ut på att få den dömda att lida så mycket som möjligt. Man skjuter nerifrån upp. Lite mer exakt så skjuter soldaterna från fötterna till smalbenet, till knäna och så vidare.

Garrottering: Att använda denna metod till dödsstraff var vanligt vid slutet av 1800-talet i Spanien. Denna avrättning går ut på att man spänner fast den dömde i en trästol med stöd för armar, ben och rygg. När det är gjort så skruvar man på en ratt som sitter fast på ryggstödet på stolen. När man snurrar så är det en metallkil som pressas in i den dömdes nackkotor. Det innebär kvävning och att nacken brytts.

Rådbråkning: Man använde ett vagnshjul för att krossa armar, ben och bröstkorg på den dömde. Hjulet användes även för steglingen av kroppen. Ett annat alternativ var att binda fast den dömde vid det horisontellt lagda hjulet, och därefter blev misshandlad mer till exempel en järnstång. Man använde denna metoden för till exempel landsförräderi. Denna metod av avrättning blev avskaffad är 1835 fast den sista gången denna metod blev använd var år 1733.

Stegling: En dömd person som hade fått halshuggning och sin eventuellt högra hand avhuggen efter sin avrättning spikades upp på en påle, ett stegel och man la personens kropp hel eller fyrdelad på ett respektive fyra hjul. Det gjordes fast liggande på en respektive fyra stående pålar. Det kunde även hända att man spikade upp kroppen på en påle utan att först lägga den på hjul. Folk som hade begått svåra brott fick detta straffet och detta sätt av avrättning avskaffades år 1841.

Elektriska stolen: Denna metod infördes i USA år 1888 med en motivation att det skulle vara en humanare avrättningsmetod än hängning. Vid avrättningen så spänns den dömde fast i elektriska stolen och elektroder fästs vid fångens huvud och en av fångens ben. När den starka strömmen kommer så orsakas döden på den dömde personen på grund av att hjärtat stannar och andningen upphör. Även om den dömde personen förlorar medvetandet efter dem första elektriska stöten kan den dömde fortsätta leva. Därför så behövs det flera stötar för att döda fången. Denna metoden av avrättning har kraftigt minskat i användning under de senaste åren och giftinjektion har börjat ta över elektriska stolens avrättningar. Elektriska stolen används nu bara i ett fåtal av alla USA;s delstater.

Hängning: Den dömde får ett rep fäst omkring halsen och det öppnas sedan en lucka i golvet som fången står på. Den dömde dör på grund av att nacken knäcks av fallet eller även på grund av kvävning då luftstrupen snörs åt av repet. En äldre variant av hängning är att den dömde kvävs till döds genom långsam strypning. Den metoden använd fortfarande i vissa länder. Två av dem är Iran och Libyen.

Den nyare metoden av hängning utvecklades av en brittisk kommitté år 1888. Där är den dömde personen är placerad på en fallucka. För att döden snabbt ska inträffa och inte ta för lång tid så måste repet exakt bli anpassat efter den dömdes längd och vikt. Om man inte anpassar sig efter det så tar avrättningen lång tid.

Häxjakten (kanske kommer att komma lite mycket från ämnet dödsstraff vid stunder)

Förr i tiden så hade vi som så kallade häxjakten. Det var att man skulle straffa de som man trodde var häxor med till exempel dödsstraff. Det var vanligt att man hade barn var vittnen precis som i andra länder. Innan året 1668 så var det vanligt att den som var anklagad till att vara en häxa fick annat straff än avrättning. Men när det väl var avrättning så kunde det vara straff som att bli bränd på bål efter att offret hade avlivats på ett annat sätt eller av annat sätt. Det enda undantaget var Malin Matsdotter i Stockholm. Malin Matsdotter dömdes istället till att hon skulle bli bränd på bål levande den 5 augusti. Hon blev dömd tillsammans med en annan kvinna som blev halshuggen innan bålet. Dem två var de sista kvinnorna att avrättas i samband med ”Det stora Oväsendet”. ”Det stora Oväsendet” var när häxjakten var som störst i Sverige och var under åren 1668 till 1676. 

Året 1608 så hade Sverige fått en ny lag, som sa att man inte skulle låta någon form av trolldom leva. I Moseböckerna i Gamla Testamentet så stod det ”du skall icke låta en trollkona leva”.

I Europa så skedde de första avrättningar på grund av häxeridömda i Kroatien och Schweiz under 1300-talet. Tusentals kvinnor blev dömda till döden på grund av häxeri i Mellaneuropa, men den värsta perioden var från året 1580 till 1630. Men från mitteln av 1600-talet så blev allt färre av de anklagade dömda. 

Generellt så var det värre i protestantiska länder än det var i katolska. Det land där flest ”häxor” avrättades var Tyskland. Den sista avrättningen av alla häxavrättningar skedde år 1782 i Schweiz.

En metod att ta reda på om en person var en häxa var att man använde vattenprovet. Vattenprovet innebar att man knöt den anklagades fötter och händer ihop med varandra så man skulle ta och kunna kasta ner henne i vatten och se om hon flöt. Om hon flöt så var hon en häxa. Eller så trodde dem att hon var en häxa. När man använde denna metod så innebar det att hon som var anklagad att vara en häxa dog, så länge hon inte flöt och skulle ändån bli avrättad. Så eftersom man dog ändån så antar jag att det kan vara med här.

Plus och minus med dödsstraff

Jag tycker själv att man inte att dödsstraff är rätt, men här är både plus och minus med dödsstraff enligt mig:

Plus: Om någon har gjort något fel mot en så kanske man känner sig säkrare om personen inte längre lever, man behöver inte köpa lika mycket mat och sådant till fångar och sparar på pengar, det finns vissa fördelar med att jordens befolkning inte blir för stor och de får inte en till chans att göra om brottet.

Minus: Man kanske tar fel person, det har visat sig att det inte avskräcker folk från att göra brott, det blir också värre för personens familj och vänner för att de skulle kunna träffa honom/henne i fängelset om personen inte hade fått dödsstraff, de får inte en chans att förbättra sig och det känns som att staten går med ett dåligt exempel om de själva mördar folk när man själv inte får.

Källor:

dödsstraff. http://www.ne.se/lang/dödsstraff, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-04-23. Skriven av Göran Inger, Ann-Sophie Gleisner

http://www.amnesty.se/vad-gor-vi/dodsstraffet/ ons 24 april skriven av johan harlén senast uppdaterad 10 april 2013 09:40


http://www.so-rummet.se/kategorier/religion/etik-och-moral/dodsstraff# hämtad 24 april onsdag senast uppdaterad 17 mars 2013 skriven av Christofer Dahlin

rådbråkning. http://www.ne.se/lang/rådbråkning, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-04-24.

stegel och hjul. http://www.ne.se/lang/stegel-och-hjul, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-04-24.

http://www.amnesty.se/vad-gor-vi/dodsstraffet/avrattningsmetoder/ Hämtad den 24 april onsdag skriven av Jimmy Mannung senast uppdaterad 10 april 2013 03:42.

http://www.popularhistoria.se/artiklar/sista-avrattningen-i-sverige/ Hämtad den 25 april torsdag. Publicerad 23 november 2010 skriven av Jan-Eric Bruun.

http://www.janmilld.se/historia/9/haxprocesser.html#malin hämtad den 29 april skriven av Jan Mild den 7 juli 2008

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar