Sidor

Etiketter

Sökning

Translation

Creative commons

Creative Commons License
Tors digitala portfolio by Tor is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Sweden License.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fredag 14 februari 2014

Oönskad sammankoppling med köttfri skoldag


Oönskad sammankoppling

Jag ska jämföra köttfri dag i skolan och att de oönskade inte alltid får kött eller att köttet är gammalt som ingen önskad vill ha.

I boken Oönskad så får de inte alltid kött när de ska äta, de hade till exempel ett sopa som inte hade i sig något kött och när de väl får det så är det gammalt kött som ingen önskad ville ha.

Utanför boken, i Malmö så har politikerna bestämt sig att minska köttätande. Redan så är det så att det finns ett vegetariskt alternativ som alla får lov att välja inom kommunens skolor, men en dag varje vecka är helt vegetarisk. Inget kött. Minskning av köttätandet är ett politiskt mål för Malmö, som den rödgröna majoriteten införde året 2010. Malmös skolrestauranger (som gör mat till grund- och gymnasieskolor) har de senaste åren haft en tydlig taktik att lansera alternativ till kött.

En del kommuner har infört ”köttfri måndag” men det undviker Malmö för de vill inte använda begreppet köttfri. Gunilla Berggren säger att:
-Vi vill att eleverna ska se att de får något, inte att de blir berövade något. 

De tar det försiktigt så att de hittar råvaror som eleverna tycker om.

Likheter:

I båda fallen så får de inte alltid kött i sina måltider. I skolorna så är det för att spara miljön. Eleverna och de oönskade får även  båda kött, bara inte varje måltid. Eleverna får kött ibland för att det ingår i en bra kost, man behöver protein. De oönskade på Granche Hall får nog kött  ibland för att de ska orka med mer av deras arbeten. Det kan finnas de som hamnar på Granche Hall relativt sent som inte är van vid sådan mat för att de växte upp med annat och att införa vegetariskt i skolor kan vara annorlunda än vad vissa är vana vid att äta.


Skillnader:

När det är kött i skolorna finns det ett vegetariskt alternativ för att det finns elever som är vegetarianer och även om elever som inte är vegetarianer tar vegetariskt ibland kan de även spara på det. I Granche Hall får de troligtvis bara ett alternativ för att de önskade vill inte använda mer resurser på de oönskade än de som behövs. I skolorna väljer de att ha en köttfri dag på grund av att vara miljövänliga, men i boken Oönskad tror jag att de väljer det för att det är billigare och de vill vara så snåla som det går när det gäller de Oönskade (till exempel får de heller inte äga något som inte är nödvändigt för dem att ha). Inom skolorna försöker de få så att eleverna inte känner att de har blivit bestulna av kött medan i boken Oönskad vill de bara att de ska överleva och gottgöra sin existens. I boken Oönskad har de (i alla fall dem som hamlade på Granche Hall när de var små) växt upp med sådana måltider och vant sig med det men att införa vegetariskt i skolor kan vara annorlunda än vad många är vana med. Alltså kan åsikterna om det skilja sig från varandra. I skolor kan det finnas de som inte gillar vegetarisk mat lika mycket och i Granche Hall har de flesta oönskade växt upp med det och lärt sig att de inte betjänar något mer och äter därför det.






Källor: 

Namn på artikel: Politiskt mål minskar på köttet i skolan 
Hämtad: 2014-02-10
Skriven: 2013-01-25
Tidningen som tryckte artikeln: Sydsvenskan
Författare: Elin Fjellman Jaderup
Hittad på: Mediearkivet

Plus med källan:
-Det står vem som har skrivit källan och det känns inte som om att det är en påhittat namn
-Det står när källan har skrivits och den verkar inte vara hur gammal som helst och därför är det inte lika troligt att den är uppdaterad. Fast det finns olika ämnen som ändras oftare än andra och detta kan vara ett ämne som kan ändras när som helst
-Den är skriven på en stor tidning, vilket är en säker källa
-Det är en neutral artikel och jag skriver en faktatext istället för en text om mina åsikter

Minus med källan:
-Faktan på källan kan ha ändrats sedan artiklen har skrivits
-Det står inget om hur man skulle kunna kontakta författaren (Elin Fjellman Jaderup). Till exempel kunde det stå e-post adress eller telefonnummer
-Ifall artikeln har ändrats sedan den skrevs så står det inte när den senast har uppdaterad

Namn på bok: Oönskad
Hämtad: 2014-02-10
Skriven: 2007
Författare: Gemma Malley
Sidor: Jag har ingen aning om vilka sidor det var som jag tog information ifrån
Tryckt av: B. Wahlström Bokförlag

Fördelar med källan: 
-Eftersom att det inte är en faktakälla som man ska sammankoppla med så kan det inte finnas fakta som inte stämmer eftersom att det inte är meningen.
-Det står vem som har skrivit den, tryckt, vilket år den skrevs och sådana uppgifter som även är lätta att hitta för de är samlade på en sida
-Källan kan inte bli utdaterad eftersom att det är en berättelse och inte fakta som kan ändras genom tiderna
-Det finns flera olika saker i berättelsen som man kan föra jämförelser mellan

Nackdelar med källan:
-Det som är skrivit i boken utspelar sig i framtiden och det är många saker som är annorlunda än hur det är idag så därför kan vissa av sakerna bli svårare att jämföra
-I boken skrivs det om många olika saker istället för att gå in i för mycket information om en sak så man får inte alltid väldigt mycket information om det som man ska skriva om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar