Sidor

Etiketter

Sökning

Translation

Creative commons

Creative Commons License
Tors digitala portfolio by Tor is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Sweden License.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

onsdag 5 februari 2014

Idrotts fördjupningsuppgift om kost


Fördjupningsuppgift  idrott

Kost

Fördelar med en bra kost: Om man äter en bra kost så förbättras hela ens hälsa. När det talas om en bra kost menas det oftast som mat som inte innehåller mycket mättade fetter och inget vitt socker. Man ska äta kött som är magert, gott om frukt och grönsaker, mycket fiber, kallpressade enkel och fleromättade vegetabiliska oljor och en lämplig mängd av långsamma kolhydrater. En sådan kost skulle få en att känna sig piggare och man kommer att orka med mer än om man skulle äta en dålig kost.

Det är bra för att skydda sig mot att bli sjuk. Sådant som diabetes, högt blodtryck, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar är oftast på grund av en negativ kost och genom att äta rätt minskar chansen att bli drabbad av något av det avsevärt.

Man stärker sitt immunförsvar och genom att äta en bra kost undviker man ofta förkylningar och annat sådant eftersom att man har förstärkt sitt immunförsvar med vitaminer och mineraler.

Många undersökningar har visat att en hälsosam kost är bra för hjärtat och det hejdar är åldersglömska eftersom att det innehåller mycket fleromättade fetter. 

Nackdelar med en bra kost: Oftast så kostar mat som är hälsosam mer en onyttig mat.

Eftersom att man lagar utifrån äkta råvaror och inte använder något halvfabrikat som innehåller socker, mättade fetter och tillsatser tar det oftast längre tid att laga sin mat.

Det kan vara svårare att äta på en restaurang eftersom att man inte vet vad de har i maten de lagar och ofta har de i socker eller något sådant för att det är beroende framkallande för de vill att man ska återvända för att tjäna mer.

Hur man ska äta: Det finns många diskussioner om när och hur ofta som man bör äta. En del säger att man borde helst äta 5-6 gånger om dagen men med mindre mat. Andra säger att man ej ska äta något på kvällen för att man kan då bli överviktig. Källan som jag använder har använt olika vetenskapliga undersökningar och kommit fram till dessa slutsatser:

Det spelar inte någon roll hur många måltider som man äter om dagen, fast man ska inte bara äta en gång om dagen eller 12 gånger. Om man äter för sällan så ställer det med ens blodsockernivå och man kommer känna sig hungrig och bli sugen på onyttigheter. Att äta för ofta gör så att ens kropp inte kommer göra annat än att syssla med matsmältningen och förbränna kalorier. Men det spelar ingen större roll ifall man äter tre eller sex måltider. Den totala mängden av kalorier som man tar in per dag är det viktigaste och hur man sprider ut kalorierna är inte lika viktigt. Antalet kalorier man bör få i sig beror på ens ålder, längd, vikt och hur mycket man rör på sig.

Enligt flera undersökningar så förbränner ens kropp kalorier lika bra på kvällen som den gör på dagen, vilket innebär att man kan äta en stadig måltid på kvällen, men man bör däremot inte äta precis innan man lägger sig. Man förbränner visserligen kalorier medan man sover, men ofta så sover man sämre om man har ätit mycket innan man lagt sig eftersom ens kropp då behöver arbeta med matsmältningen när den ska vila. Risk för halsbränna och magbesvär ökar även ifall man äter innan man lägger sig.





?=att jag inte vet för att det inte står den information på källan

Källor: 

hämtad torsdag den 30:de januari 2014
skriven måndagen den 15:de oktober 2012
senast uppdaterad ?
skriven av ?
hämtad torsdagen den 30:de januari 2014
skriven måndagen den 29:de juli 2013
senast uppdaterad ?
skriven av ?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar