Sidor

Etiketter

Sökning

Translation

Creative commons

Creative Commons License
Tors digitala portfolio by Tor is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Sweden License.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fredag 28 februari 2014

PM om vegetarisk mat, miljötema. Inledning, bakgrund, metod, källförteckning.


Mitt arbete handlar om varför vegetarisk mat är miljövänligare än vad kött är och varför man borde äta mindre kött och mer vegetariskt ur ett miljövänligt perspektiv ifall man äter mycket kött. Jag valde att arbeta med vegetariskt eftersom att kötet är ett stort problem för miljön som många förbiser. Det motsvarar ungefär någonstans mellan 14 till 22 procent av all koldioxid som släpps varje år.

Växthuseffekten: Lagret av luft runt omkring jorden som kallas atmosfären låter ljusstrålarna från solen komma enkelt igenom och träffa jordens yta som värms upp av det. En del av värmen strålar sen bort från jorden och försvinner ut i universumet, men resten stannar i atmosfären. Det är framför allt vattenånga och koldioxid som håller kvar värmen. Att de släpper in ljus men blockerar värme från att lämna kallar man växthuseffekt. Utan växthuseffekten skulle jordens medeltemperatur vara 35 grader kallar och man skulle inte kunna bo på jordklotet. 

80% av växthuseffekten är vattenångan vilket människan knappt påverkar, men vi påverkar mängden av koldioxid i växthuseffekten. Vi ökar mängden koldioxid genom förbränning av kol, olja, bensin, naturgas och andra fossila bränslen.

Det som en ökad växthuseffekt medför är att jordens medeltemperatur ökar för att mindre strålning lämnar och strålar på isar som smälter så vattnet värms och då värms jordens medeltemperatur upp. En ökad medeltemperatur påverkar odlingar i vissa delar av världen så att de dör utav torka. Att isen smälter gör så att vattennivån höjs och då kan det bli översvämning på vissa länder i världen där folk bor och därför blir påverkade.

Problemet med kött: Mitt arbete handlar om varför det är sämre för miljön med kött än en vegetarisk kost och varför de flesta bör äta mer vegetariskt och mindre kött, ett kilo kött gör sammanlagt större skada på miljön än att åka 25 mil i en bil. Det är miljövänligare på grund av att djuren behöver djurmat under flera år innan de ska slaktas och det går sammanlagt åt mer resurser än vad man får ut av deras kött efter de slaktas. De måste även fraktas mycket, först från bondgården till ett slakteri och sedan till en affär. När kunderna handlar köttet har de ofta kört bil dit och kör bil hem. En del av köttet här i Sverige har även fraktas in från andra länder. Om nu många köper kött så kommer bönderna att uppföda fler djur som tar på resurser och miljön. I Sverige äter vi ungefär 85 kg kött per person per år (tänk på att vissa äter vegetariskt så de som äter kött äter mer än så). År 1950 åt vi 51 kilon, så det är en ökning på ca 41 procent. Det är mer kött än vad man behöver.

Andra problem med kött:

Kor släpper ut gasen metan (ungefär 100 kilon per år och metan är en tjugo gånger starkare växthusgas än vad koldioxid är, vilket ungefär motsvarar vad en bil som kör tusen mil på ett år sammanlagt släpper ut). Detta gör så att nötkött blir ett stort miljöproblem, även jämfört med andra köttslag.

Utöver att det skapas ungefär 36,4 kilon koldioxid för varje kilo kött som produceras så släpps stora mängder gödningsmedel ut. Totalt motsvarar det utsläppen av 25 mils bilåkning och 20 dagar där man har 100-wattslampor på helt oavbrutet. Kortfattat så är övergödning när det finns mer näringsämnen än vad som naturen kan ta hand om vilket kan leda till algblomning i hav och sjöar som ett exempel.

Min förbättringsmetod/mitt utförande: Det som jag ska göra för miljön är att jag ska laga en vegetarisk måltid varje dag under en vecka.

Källor:

 http://www.ne.se/lang/växthuseffekten 2014-02-26, skriven av Anders Björkström och Michael Tjernström, skriven och senast uppdaterad ?

Jag valde denna källan för att det är skriven av dem som är kunniga om ämnena och faktan har kontrollerats. De på Ne har bara att förlora ifall de skriver falsk fakta för ifall de ofta gör det så kan de lätt få sparken från sitt jobb. Folk som inte är behöriga kan inte heller gå in på källan och ändra på faktan som står där och skriva vad som helst. Den är även objektiv skriven så att det inte finns med åsikter i texten som försöker att påverka en. Denna källan är en neutral källa, det är till exempel inte en organisation som kanske försöker få saker är verka allvarligare än de verkligen är för att få fler att bli mer aktiva eller en affär som vill sälja kött som försöker få det att verka som ett mindre problem än vad det är så de säljer mer kött. 

http://www.gleerupslms.se/gbook/v3/?redirect=1&id=53  2014-02-26 sidan 137 skriven av Anders Henriksson (2012) tryckt av Gleerups Utbildning AB

Precis som Ne är detta en källa som är skriven av någon med bra kunskap på ämnet och den har skrivits relativt nyligen så faktan har inte föråldrats. Den är också objektivt skriven så den försöker inte påverka en åt något hål. Obehöriga som kan lägga in felaktig information kan inte ändra på denna källan. Källan finns till för att ge information, inte för att ändra folk för att rädda miljön eller sälja kött så den har neutral information. Det är även en bok (som har blivit inlagd på internet) vilket betyder att ett företag har tyckt att den var värd att trycka vilket gör att det sannolikt är rätt fakta så folk tycker att det är värt att köpa den.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11160632.ab hämtad 2014-02-27 skriven 2007-07-26 av Tomas Skoglund, senast uppdaterad ?

Detta anser jag en säker källa eftersom att den är skriven av en stor tidning vilket oftast är en säker källa. Det står med vem som har skrivit texten, så det är troligtvis inte någon som tramsade när de skrev den. Den har blivit objektivt skriven så åsikter försöker inte påverka mig. Denna källan är ingen källa som är skriven av en privatperson som skulle tjäna av att man skulle till exempel skulle tjäna av att man skulle köpa kött för att han säljer kött.

https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/24494/1/gupea_2077_24494_1.pdf hämtad 2014-02-27 skriven November, 2010 av Maja Wiberger (information från sidan 2), senast uppdaterad ?

Denna källan använda jag bara för lite information för att den som har skrivit den kan vara vem som helst, men jag tror ändån att källan är rätt så säker för det verkar vara ett skolarbete och då så vill personen som skrivit den få så bra resultat som möjligt av störst sannolikhet så de har inte med en massa trams i den. Jag kontrollerade även den information jag tog ifrån källan med information som jag hittade på andra hemsidor och den stämde bra med dem. Fast de andra hemsidorna kanske inte är de säkraste källorna heller så tror jag inte att risken är stor att de skulle hitta på samma falska information. 

http://www.scientificamerican.com/article/the-greenhouse-hamburger/ hämtad 2014-02-28, skriven februari 2009 av Nathan Fiala. Står inte vilket företag som har tryckt den.

Jag använde denna källan för att det är en del utav en bok som man får läsa vilket gör att ett företag måste tycka att den är värd att trycka. Jag kontrollerade även den information jag tog med en annan hemsida.

http://www.svd.se/mat-och-vin/kott-allt-mer-populart-hos-svenskarna_6816411.svd hämtad 2014-02-28, skriven av Mira Hjort 2 februari 2012

Det är en stor tidning och jag kontrollerade hur mycket kött man äter per år med en nyare gjord källa för att det är något som kan öka hela tiden och det stämde med den och den är även skriven ganska nyligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar