Sidor

Etiketter

Sökning

Translation

Creative commons

Creative Commons License
Tors digitala portfolio by Tor is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Sweden License.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

torsdag 14 november 2013

So religion - kristendomen, hinduismen och islam

So arbete kristendomen, hinduismen och islam

Gud:

Kristendomen: Kristendomen har en Gud som beskrivs som en allsmäktig Gud som vet allt och äskar alla. Han har skapat allt. Gud sägs vara treenig, alltså att han visar sig som tre personer - Fadern, Sonen och den heliga Anden.

Hinduismen: Inom hinduismen tror man på en evig och opartisk världssjäl - brahman. Brahman omfattar allt och är ursprunget till allt. Inom hinduismen så finns det även många andra Gudar med olika förmågor som bor i tempel. Men egentligen så är de andra Gudarna olika egenskaper hos brahman. Brahma, skaparguden är den högst uppsatta Guden av alla inom Hinduismen och en personifiering av den gudomliga principen brahman.

Islam: Muslimer tror att det finns en Gud (Allah vilket är det arabiska ordet för Gud). Gud skapade människan för att vara hans tjänare och följa hans lag (sharia). Allah har talat till människan genom profeter, till exempel så var Muhammed den sista profeten.

Vardag:

Kristendomen: Ganska lik en atheist vardag. Man kan be till Gud. Man brukar gå till kyrkan
på söndagar. Man måste följa de 10 budorden.

Hinduismen: Man väljer själv vilken eller vilka Gudar som man vill be till. Man är delad upp i olika grupper, vilket kallas för varna, man får inte komma för nära någon i en annan grupp. Man dyrkar till Gudarna där hemma eller i ett tempel och Gudarna bor i alla templen. Man försöker göra goda gärningar så att man kan få ett bättre nästa liv eller bli ett med brahman och undvika dåliga gärningar vilket kan få en att få ett sämre nästa liv vilket kan göra det svårare för en att bli ett med brahman.

Islam: Man ska be en morgonbön, middagsbön, eftermiddagsbön och en nattbön. Det är också tillfällen då man ska fasta under en period som kallas Ramadan. Att fasta innebär att man avstår från mat, dricka och sexuella handlingar från gryning till solnedgång.

Kvinnans ställning:

Kristendomen: Den är för det mesta jämn med mannen och det finns inte så stora orättvisor. Men en orättvisa är att Jesus tyckte inte att kvinnor ska få vara präster i Bibeln och det finns många till exemplen inom kyrkor som inte tycker att kvinnor ska vara präster. I berättelsen ”Edens trädgård” så skapade Gud kvinnan för att vara en partner till mannen, så han skapade mannen i första hand och skapade sedan kvinnan för mannens skull.

Hinduismen: I Indien så har kvinnorna alltid sätts som lägre stående än männen. Männen bestämmer inom hemmet och det är han som ska ta hand om sina föräldrar och tända likbålet vid deras död. En annan sak som även kan förekomma är något som kallas för brudbränning som innebär att mannen tänder eld på sin fru på grund av att han inte får tillräckligt hemgift. Kvinnan dör då eller så blir hon svårt brännskadad. I båda fallen så är det svårt att fälla mannen för att ifall hon har överlevt så blir hon hotad om att inte berätta om det för någon. Det förekommer även mord på bebisar, oftast så är det flickor för de anses vara mindre värda än vad pojkarna är. Fast en sak som man ska tänka på är att det är långt ifrån alla hinduer som sysslar med sådana saker, de flesta lever ett normalt liv med sin fru.

Islam: I Kuwait har kvinnan ingen rösträtt. I Iran måste kvinnor ha med sig en underskrift från mannen som säger att de har tillstånd att vara utanför hemmet. I Saudiarabien så får kvinnor inte köra bil eller rösta. Men kvinnan skyddas också av några fördelar inom islam. Inom islam så är det mannens skyldighet att försörja sin familj och sin hustru. Med det så menar man i stort sett att mannen ska se till att kvinnan har det minst lika bra som hon hade i sin tidigare föräldrarhem. Mannen ska till exempel bidra med mat, kläder, avgifter till saker som barnens utbildning och alla betalningar som har med huset att göra. Kvinnan har även rätt till personliga ägodelar vilket mannen inte har.

Efter döden:

Kristendomen: I kristendomen så kommer man antigen till himmelen som är detta fantastiska paradis där allting är jätte bra och man är lycklig ifall man har varit en bra person och följt kristendomens lagar eller till helvetet där allting är hemskt och förr i tiden så sa prästerna att man var där för alltid men nu så säger de att ifall man ångrar det man har gjort så förlåter Gud en. Man hamlar i helvetet om man har varit en dålig person i sitt liv och syndat mycket.

Hinduismen: Efter döden kan man bli återfödd som något bättre som anses vara i ett högre kast och ha bättre chanser att bli ett med brahman ifall man har varit en bra person/djur i sitt förra liv (man kan även bli ett med brahman när man återfödds ifall man har varit en bra nog person i sitt förra liv vilket är målet inom Hinduismen) och ifall man var dålig och syndade så återfödds man som något sämre med mindre chanser att bli ett med brahman. Man får hur många chanser som helst tills man lyckas bli ett med brahman, så man behöver inte oroa sig om att inte ha tillräckligt med chanser. När man återfödds så kommer man inte ihåg något från ens förra liv.

Islam: Efter ens död så får man vänta efter domedagen, då alla återuppväcks och får sin dom. Om man har levt ett liv där man följde Guds vilja så belönas man med att hamla i paradiset och ifall man inte har levt sitt liv enligt Guds vilja så straffas man för det genom att hamla i helvetet.

Helig skrift:

Kristendomen: Kristendomen har bibeln som består av Gamla Testamentet och Nya Testamentet. Nya Testamentet innehåller bland annat evangelierna som är bertätelser om Jesus liv och Apostlagärningarna som är berättelser om tiden som var strax efter Jesus. I Nya Testamentet finns även brev från tidiga ledare som till exempel Paulus och Johannes. Uppenbarelseboken som handlar om tidens slut finns också.

Hinduismen: I hinduismen så finns det många heliga skrifter, men ingen som alla erkänner. Av alla skrifter så är Veda den viktigaste som innehåller samhita, brahmantexter, aranyaka och upanishaderna, samt Mahabharata med den kända lärodikten Bhagavadgita.

Islam: I islam så är deras heliga skrift Koranen som innehåller Guds ord som Muhammed fick från Gud via ängeln Gabriel. Den började skrivas år 610 och det tog 22 år för den att bli klar. Den består av 114 kapitel. I Koranen finns det texten om hur en muslim ska leva och deras tro.

Syn på homosexualitet, preventivmedel och abort:

Kristendomen: Inom kristendomen så anses det en synd att vara homosexuell för att Gud skapade människan för att vara man och kvinna och då går man mot Guds vilja att vara homosexuell. Det är också en synd att använda sig av preventivmedel för att då kan man gå emot Guds vilja att ge liv till en ny person. Abort är kristendomen emot på samma sätt för att man dödar en som Gud ville skulle födas.

Hinduismen: I hinduismen så ska man bara ska ha samlag för att försöka bli gravid, så ifall man är homosexuell så får man inte ha samlag men kan kanske vara homosexuell utan att ha samlag. Hinduismen är också emot preventivmedel för att man är bara menad för att ha samlag för att försöka bli gravid och få sin religion att växa. Hinduismen anser att abort är mord och en synd och eftersom att samlag inom hinduismen är menat för att få ett barn så tycker de inte att man ska mörda det och inte få det.

Islam: I islam så är det förbjudet med homosexuella handlingar och ifall man är en muslim och har homosexuella handlingar så kan man inte anses vara en riktig muslim. Islam tillåter folk att använda preventivmedel ifall ingen av mannen eller kvinnan vill få ett barn. Om en av mannen eller kvinnan inte vill ha ett barn men den andra vill så får inte mannen ha kondom för att förhindra det eller kvinnan får inte ta till exempel p-piller. Alltså får man inte ta ett ensamt beslut om att inte skaffa barn. Däremot så är sterilisering förbjudet om man inte har en giltig anledning till det. En giltig anledning kan till exempel vara att kvinnan kan riskera att inte klara av en graviditet och det bedöms av en läkare. Inom islam så är det även förbjudet att göra abort (under alla stadier av graviditeten) om man inte har en giltig anledning.

Regler om mat:

Kristendomen: Inom kristendomen så finns det inga regler om vad man får och inte får äta.

Hinduismen: De flesta anser att man inte ska äta kött eller dricka alkohol. Kon anser man även helig inom Hinduismen så kokött får man inte heller äta.

Islam: Man får inte äta griskött eller dricka alkohol.


Sammanfattning:

Det jag tycker är bra med kristendomen är att det är en religion där man försöker undvika våld och sådant och man ska bry sig om alla. Det är också bra tycker jag att det inte bestämmer för mycket över ens liv, till exempel att man inte får äta något. Trots att kristendomen inte är helt jämn mellan könen så är den ändån ganska jämn och jag tycker att jämlikhet är som det ska vara och därför tycker jag att det är bra. Jag tycker att det är bra att bibeln finns i olika språk så att folk runt omkring världen förstår det. Det kan ge trygghet till alla som tror på Gud och är bra personer som följer Guds vilja.

Nackdelar med kristendomen tycker jag är att man inte får skydda sig mot att bli gravid för jag tycker inte att det är Gud som ska bestämma ifall man ska ha ett barn eller inte. Jag tycker att det är ens egna val eftersom att det är en själv som ska ta hand om barnet och sådant.

Det jag tycker är bra med hinduismen är att ifall jag har rätt så får man vara homosexuell men bara inte ha samlag, så religionen är inte lika diskriminerande som andra religioner ofta är. Mina tankar om att återföddas som något bättre och ha större chans att bli ett med brahman ifall man har varit en bra person och återföddas till något sämre ifall man har varit dålig och då ha sämre förutsättningar att lyckas bli ett med brahman. Jag tycker att det är bra att man belönas ifall man har varit duktig, men jag tror att de som återfödds till något sämre är de som behöver mest hjälp till att förstå vad som är rätt och fel och därför inte borde få det svårare. Det kan ge trygghet till alla som tror på hinduismens Gudar och följer hinduismens vilja.

Nackdelar med hinduismen tycker jag är att den är like väl mycket ojämn med män ock kvinnors rättigheter. Om man är en dålig person och inte förstår rätt från fel så kan ens nästa liv göra allting svårare för man födds till något med sämre förutsättningar till att bli ett med brahman.

Det jag tycker är bra med islam är att när man fastar så kan man få känna ungefär hur de som är fattiga har det och därför kanske tänka mer på dem. Med till exempel abort så får man göra det med en giltig anledning och kan därför till exempel förhindra död ifall det skulle bli så illa. Om man är en bra person som följer Guds vilja så kan man känna en trygghet.

Nackdelar med islam tycker jag är att en av mannen och kvinnan i ett förhållande kan själv bestämma sig för att båda två av dem ska bli en förälder utan att den andra ska få vara med och bestämma alls. Det är inte väldigt jämnt mellan könen.





Källor:

Min egna kunskap (Tor Hansson Willis).
Det jag kommer ihåg från redovisningarna och anteckningarna jag tog.
http://www.islamguiden.com/matregler.shtml#.UnZZpDn9gyk
Måndag 28:de oktober 2013 
Skriven ?, senast uppdaterad ?
Skriven av ?
http://hem.passagen.se/mson/Islam/Svar/familjochvardag.htm
Tisdag 29:de oktober 2013
Skriven ?, senast uppdaterad ?
Skriven av ?
http://www.mimersbrunn.se/Hinduism_807.htm
Tisdag 29:de oktober 2013
Skriven ?, senast uppdaterad ?
Skriven av ?
http://www.angelfire.com/poetry/karleksvals/5.html
Lördag 9:de november 2013
Skriven ?, senast uppdaterad ?
Skriven av ?
http://www.preventivmedel.com/preventivmedel-och-religion/
Lördag 9:de november 2013
Skriven ?, senast uppdaterad ?
Skriven av ?
http://islam.se/kvinnosyn/abort/
Lördag 9:de november 2013
Skriven ?, senast uppdaterad ?
Skriven av ?
http://www.ne.se/static/school/packages/interaktivt/religion/74344_varldsreligion.html
Tisdag 12:de november 2013
Skriven ?, senast uppdaterad ?
Skriven av ?
http://www.mimersbrunn.se/Hinduismen_1352.htm
Onsdag 13:de november 2013
Skriven ?, senast uppdaterad ?
Skriven av ?
http://www.mimersbrunn.se/Islamska_Kvinnosynen_8620.htm
Onsdag 13:de november 2013
Skriven ?, senast uppdaterad ?
Skriven av Andreas Olsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar