Sidor

Etiketter

Sökning

Translation

Creative commons

Creative Commons License
Tors digitala portfolio by Tor is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Sweden License.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

söndag 18 maj 2014

Idrottsuppgift säkerhet när man har idrott

1. Hur kan du minska skaderisken och göra aktiviteten säkrare för dig själv?

Man kan:

-Ha uppvärmning innan man börjar, anledningen till att det blir säkrare är för att när man uppvärmer så höjs ens kroppstemperatur, vilket minskar motståndet i ens muskler och leder, vilket ger en ökad rörlighet. Det beror delvis på att ledväskan blir mer hal och smörjer leden (vilket gör att det krävs mindre energi att röra sig).  Att temperaturen ökar i muskeln gör så att den blir mer elastisk och risken att få en sträckning i muskeln blir mindre. Därför skulle det krävas mer kraft för att sträcka en uppvärmd, varm muskel.

En annan anledning till att värma upp innan aktiviteten är att det tar ett tag för kroppen att anpassa sin syreupptagningsförmåga under en ökad arbetsbelastning. Musklerna får inte det syre som de behöver och man använder sig av anaeroba energiprocesser. Efter några minuter, i och med att pulsen ökar, har syreupptagningen hunnit ikapp och man kan använda sig av den anaeroba energiprocessen. Alltså ifall man har fått igång pulsen under uppvärmningen är ens kropp mer beredd på en ökad arbetsbelastning.

En ökad kroppstemperatur höjer också hastigheten av nervsignalerna och kan därför ha en bra inverkan på de idrotter där man måste reagera och/eller utföra snabba rörelser.  

-Anpassa det man gör i uppvärmningen efter det man gör för att allting man gör kräver inte alltid samma delar av kroppen lika mycket och ifall man gör något där man använder benen mycket är det givetvis bättre att man uppvärmer dem istället för någon annan kroppsdel under uppvärmningen.

-Se till så att man har på sig sina idrottskor eller om man inte har dem, vara barfot istället för att bara ha strumpor på sig. Att ha strumpor på sig gör så att man lättare ramlar när man springer under aktiviteten.

-Att inte vara med på idrotten om man är skadad i och med att det är farligt och man kan göra skadan värre.

2. Hur kan omgivningen, t.ex. redskap, aktivitet, underlag mm påverka säkerhet och risker?

Man kan:

-Se till att när man har styrketräning (stationer) att övningar för samma muskelgrupp inte är efter varandra, detta för att muskler behöver vila och kan inte träna hur länge som helst och om man tränar utöver ens egna kapacitet kan man få skador i musklerna.

-Om man skulle köra något som till exempel skeppsbrott skulle redskap lätt kunna göra det osäkert om det skulle vara dåligt placerat. Till exempel om på plintar var för långt bort från varandra och man var jagad av den som tar skulle man lätt skada sig där.

-Om man idrottar utomhus finns det en hel del saker som skulle kunna påverka säkerheten. Till exempel om det är mycket glas där man är och någon inte har på sig skor skulle de lätt kunna skära sig på det under leken. En annan möjlighet är att det finns något som man skulle kunna snubbla över som man inte la märke till i och med att man var fullt upptagen med idrotten. Det skulle även kunna vara vått och halt så att när man spelade idrott skulle man lätt kunna halka för att man springer på en hal plan.

3. Hur kan du genom ditt sätt att genomföra aktiviteten påverka säkerhet och risker både för dig själv och andra?

-Man kan följa spelets regler, till exempel om man kör innebandy och man kastar med ens klubba för att putta undan bollen och man inte är försiktig när man gör det skulle man kunna träffa någon annan med klubban.

-En annan sak som man inte bör göra under skolidrotten är att tacklas för att ifall man skulle tacklas på skolidrotten skulle inte det passa för alla i och med att alla kanske inte är på en sådan nivå att de skulle kunna tacklas och därför inte kan stå emot det och skadar sig.

-Om man spelar någon lek där man sparkar/kastar och det är en målvakt som man vet inte är på en nivå där man kan kasta/sparka bollen hårt bör man ej göra det i och med att den som står i målet skulle då kunna skada sig av en hård boll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar