Sidor

Etiketter

Sökning

Translation

Creative commons

Creative Commons License
Tors digitala portfolio by Tor is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Sweden License.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

onsdag 10 oktober 2012

Svenska klassiker sammanfattning "Havets hjältar"


Havets hjältar


Klassikern jag läser heter "Havets hjältar"

Personbeskrivning: Harvey: Huvudpersonen heter Harvey och är son till miljonären Harvey Cheyne. I början så är han mer anklagande, misstänksam och otacksam. Han anklagade de som räddade honom för tjuvar till exempel. Harvey tyckte att båten var ful och äcklig och gillade därför inte båten. Men sedan i bocken ångrar han det och ber om ursäkt för att han kallade honom för en tjuv och börjar arbeta för dem för en lägre summa än han är van vid. Han får 10 dollar i månaden och maten är gratis och en del av hans månadspeng är egentligen 134 dollar. Men efter att han ändrades så klagar han inte över det, jämfört mot när han vägrade. I början ville han också tillbaka till New York som möjligt. Han sa att han skulle betala bättre om han kom dit snabbare och han tjatade om att vända fartyget.

Dan: Sonen till kaptenen heter Dan. Han försöker hjälpa Harvey med sin far och berättade vad han inte borde säga och så… Dan tycks vilja vara säker med saker för han ser till så att Harvey svär på en ed när Harvey berättade om järnvägsvagnar. Hans far låter själv inte honom svära på en ed.

Disko Troop: Kaptenen på båten "We're Here" och Dans far heter Troop. Han gillar inte när folk kallar honom för lögnare, tjuv, säger emot honom osv. Så han kom därför inte så bra överens med Harvey i början när de först träffades. Han gillade inte att Harvey pratade illa om hans båt och han är också envis. Troop vägrade att vända om och åka till New York för att lämna av Harvey även när Harvey sa att hans far skulle kunna ersätta hela fiskesäsongen (Harveys far Harvey Cheyne är en miljonär). Han lyckades också att få Harvey att jobba ombord på båten fast Harvey först inte ville. Han gillar inte heller cigaretter för han kastar Harveys cigaretter i havet.

Miljöbeskrivning: De är på en båt i havet, så mycket vatten. Därför kan också det skilja sig åt hur det är. Det var till exempel regnigt och vågigt när Harvey föll av den första båten. Och enligt Harvey själv så är båten "We're Here" smutsig, ful och liten. Båten är nog också våt med all fisk de fiskar upp.



Sammanfattning: Harvey trillar av en båt (jag tror att det var på grund av en för stark cigarett, men jag är inte helt säker). Han vaknar senare upp i en annan båt och träffar Dan. Troop will att Dan ska skicka upp Harvey, men Harvey säger att Dans far lika gärna kan komma ner om hans får vill träffa honom. Inte en sådan bra början. Harvey får sedan gå upp och träffa Troop. Han säger att han vill åka till New York och ju snabbare de tar dit honom ju mer du får betalt och han tar fram 134 dollar ur fickan. Eller så var planen innan han märker att de är borta och anklagar dem till att vara tjuvar. Därefter blir det inte bättre mellan Troop och Harvey. Efter det samtalet så pratar Harvey och Dan. Harvey ångrar också vad han kallade Troop för och han ber om ursäkt för det och Troop börjar gilla Harvey mer då. Harvey går också med på jobbet som han blev erbjuden och jobbar då på skeppet "We're Here". Och den första fisken som han fångar är en stor helgeflundra som Dan då trodde vägde över 50.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar